Metoprolol informatie

Metoprolol

Metoprolol is een medicijn uit de groep selectieve beta-blokkers. Ze worden door een arts voorgeschreven bij cardiologische aandoeningen zoals angina pectoris, hartfalen en na een hartinfarct. Ook zijn ze geschikt voor het behandelen van hoge bloeddruk en migraine. Jaarlijks zijn er in Nederland meer dan 8 miljoen verstrekkingen van het medicijn. Het is verkrijgbaar als een gewone tablet of als tablet met een vertraagde afgifte.

Wat doet Metoprolol

Een beta-blokker zorgt ervoor dat de bloeddruk omlaag gaat. Daarnaast vertraagt het de hartslag en zorgt ervoor dat het hart minder zuurstof nodig heeft om goed te functioneren. Na een hartinfarct verbetert metoprolol door deze eigenschappen de werking van het hart. Het hart zal rustiger en beter gaan pompen waardoor het met minder zuurstof kan herstellen. Bij hartfalen, waarbij het hart minder goed functioneert, is er sprake van verlaagde pompkracht. Het gevolg is benauwdheid, een vermoeid gevoel en vocht vasthouden in de enkels. Door gebruik van het medicijn zal de gewenste werking gedurende zes weken langzaam opbouwen. De klachten zullen hierdoor afnemen. Hoge bloeddruk zal verlagen doordat het hart rustiger gaat pompen. Vaak zal Metoprolol in dit geval samen met een ander medicijn worden, zoals plastabletten, worden voorgeschreven.

Bijwerkingen van Metoprolol

Zoals ieder medicijn, kan ook Metoprolol bijwerkingen geven. Klachten over vermoeidheid komen voor bij 1 tot 10% van de gebruikers. Bij minder dan 1% van mensen die Metoprolol gebruiken komt duizeligheid, maag-darmklachten en hoofdpijn voor. Koude handen en voeten zijn het gevolg van de bloedvaten die minder reageren op kou. Omdat het medicijn de werking van het hart beïnvloed, is het niet verstandig om acuut te stoppen met inname, omdat het hart hier ongewenst op kan reageren. De arts zal hierin adviseren. Door de bijwerkingen vermoeidheid, slaperigheid, duizelig voelen en een verminderde alertheid, is het niet toegestaan om auto te rijden als deze bijwerkingen zich voordoen.