Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden

Meeldauw is een veel voorkomende schimmelziekte die de mooie siertuin of moestuin flink kan aantasten. Schimmels hebben geen bladeren of wortels om voedingsstoffen op te nemen en gebruiken een gastheer als voedingsbron. Meeldauw komt vooral voor tijdens de zomer en zeker tijdens droge en warme periodes. Meeldauw is herkenbaar als een meelachtige stof die zich nestelt aan de bovenkant van bladeren en bloemen en op de stengels van en plant. Als de meeldauw langer op de plant zit zal het een donkere krijgen en gaan de bladeren van de gastheer krullen. De plant zal in de meeste gevallen wel overleven.

Kwetsbare planten en groenten

Niet alle planten zijn gevoelig voor meeldauw. Sommige planten zullen sneller besmet raken. Voorbeelden hiervan zijn rozen, begonia’s, asters, kamperfoelie, ridderspoor en berberis. Ook groeten kunnen last krijgen van meeldauw. Ze zien er niet meer aantrekkelijk uit en belanden voornamelijk op in de vuilnisbak. Vooral appels, aardbeien, courgettes, komkommers, tomaten en druiven kunnen snel last krijgen van deze schimmel.

Echte en valse meeldauw

Meeldauw kan snel worden verward met valse meeldauw. Dit is een schimmelvariant waarbij de schimmelpluisjes juist aan de onderkant van een blad zichtbaar zijn. De bovenkant van het blad krijgt gele vlekken die later bruin zullen worden. In tegenstelling tot echte meeldauw komt deze schimmel voornamelijk op bij vochtige leefomstandigheden en juist niet bij droog en warm weer.

Gebruik rood licht

Wetenschappers hebben ontdekt dat het gebruik van rood licht de weerstand van planten vergroot. Hierdoor krijgt meeldauw minder kans om zich te ontwikkelen. Voor een particulier is dit wellicht te omslachtig, maar voor de serieuze amateur of beroepsmatige kweker is het een milieuvriendelijke manier om de ziekte buiten de deur te houden.

Voorkomen van meeldauw

Voorkomen is altijd beter dan genezen en ook in het geval van meeldauw is dit zeker het geval. Kies indien mogelijk voor resistente rassen. Planten in een goed voedzame bodem hebben minder snel last van de schimmelziekte. Tijdens droge periodes moeten de planten veel water krijgen waardoor ze niet kunnen verzwakken. Voldoende licht en lucht is belangrijk voor een gezonde groei. Plant de planten daarom niet te dicht bij elkaar.
Een plant met een sterke celwand zal minder snel worden aangetast. Voeg extra calcium of silicium toe aan de voeding om de celwanden te versterken. Vermijd juist stikstof in omdat meeldauw hierdoor extra snel groeit. Zijn enkele bladeren toch aangetast dan kan het proces worden gestopt of vertraagd door de aangetaste bladeren te verwijderen. Plaats geen planten die extra gevoelig zijn op een aangetaste grond. Lukt dit net dan moet de grond worden afgegraven en vervangen door verste aarde. Door deze maatregelen is de kans op besmetting altijd een stuk minder groot.

Bestrijden van meeldauw

Ondanks alle voorzorgmaatregelen zal het soms niet lukken om meeldauw tegen te houden. Vooral bij ongunstige weersomstandigheden kan de schimmel zich zeer snel ontwikkelen. De eerste remedie blijft altijd het verwijderen van de aangetaste delen en goed vochtig houden van de grond. Besproei de struiken preventief met salicylzuur om de afweer te versterken. Werkt dit onvoldoende dan is actieve bestrijding nodig. Verreweg de neste en goedkoopste methode is de planten besproeien met een mix van 40% melk en 60% water. Deze methode is bovendien natuurvriendelijk. Het enige nadeel is dat slakken op de melk kunnen afkomen. Om ze hiervan te weerhouden kan aan het mengsel een schepje zout worden toegevoegd. Azijn is ook zeker een effectief middel, maar is niet aan te raden omdat de zuurtegraad van de bodem sterk zal toenemen waardoor planten juist dood kunnen gaan. Dat is ook het geval voor vrij verkrijgbare spuitzwavel. Dit is alleen een goede oplossing als de planten in de tuin heel veel last van meeldauw. Gebruik tijdens het opbrengen met de spuit wel een beschermend masker zodat de zwavel niet kan worden ingeademd. Vooral in de druiventeelt is het middel populair en effectief.

Biologische bestrijdingsmiddelen

Er zijn verschillende bioloh=gische bestrijdingsmiddeln verkrijgbaar. Protecta bicarbonaat met zwarte zeep werkt effectief. DCM Ortie-Protect is zowel preventief of als bestrijdingsmiddel te gebruiken. Het is gemaakt op basis van brandnetelgier. Fytosave Garden biocide is een nieuw ontwikkeld middel om de afweer van de plant te versterken. Het is geschikt voor komkommerachtigen, tomaten en aardbeien. Cuprex Garden antischimmelpap is een biologisch product die er voor zorgt dat de schimmel zich niet kan ontwikkelen. DCM Equi Protect is een concentraat van heermoes heeft is door de schimmelwerende werking geschikt tegen meeldauw. Goed te gebruiken bij fruit, groenten en sierplanten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *