BTW teruggave voor zonnepanelen

BTW en zonnepanelen

Op de factuur van de installatie van jouw zonnepanelen staat een hoger bedrag dan je uiteindelijk kwijt bent. De Belastingdienst geeft de btw van 21 procent over de aankoop en de installatie van de zonnepanelen terug aan jou. Bij een gemiddelde installatie kan dit zo rond de 1000 euro opleveren. Nog een financiële prikkel dus om de aanschaf van zonnepanelen te overwegen! Hieronder lees je hoe deze btw-teruggave voor zonnepanelen nu precies werkt.

Kleine energieleverancier

Gek eigenlijk, maar de Belastingdienst behandelt jou als eigenaar van zonnepanelen als een kleine energieleverancier. De stroom die je opwekt, ‘verkoop’ je immers weer aan jouw stroomleverancier. Ook al ben je dus feitelijk geen ondernemer voor de afdracht van btw, je mag dus wel de btw terugvragen.
Realiseer je overigens ook dat het aanvragen van de btw-teruggave voor zonnepanelen niet per se moeilijk is, maar wel even een administratieve klus. Heb je hier liever geen zin in? Dan zijn er diverse partijen die dit graag voor je willen regelen. Denk hierbij aan tarieven van rond de 100 euro, dus hoewel niet gratis, kan dit nog steeds een aantrekkelijk aanbod zijn op de totale btw-teruggave.

Btw terugvragen voor zonnepanelen als ondernemer of ZZP’er

Ben je overigens zelf al ondernemer of zzp’er? Dan werkt dit proces net even anders. Je kunt op de website van de Belastingdienst terugvinden waar je aan moet denken, via ‘Btw terugvragen voor zonnepanelen – ik ben ondernemer’. Let op! En is je jaaromzet boven de 20.000 euro? Dan kun je geen gebruik maken van de KOR.

De meeste particulieren die zonnepanelen aanschaffen, maken gebruik van de Kleine Ondernemers Regeling. Op deze manier bespaar je bijvoorbeeld op administratieve lasten, maar kun je feitelijk ook weinig anders. Bedenk bijvoorbeeld ook dat zonnepanelen soms onderhoud nodig hebben, maar je de btw over deze werkzaamheden dus ook niet kunt terugvragen.

Als ‘volwaardige’ ondernemer kan dit natuurlijk wel en kun je ook reparatie, vervanging of uitbreiding meenemen in je btw-teruggave.

Btw afdragen en btw terugvragen

Als ondernemer moet je btw afdragen over alle diensten en producten die je levert aan anderen. Dit principe kent bijna iedereen, evenals het algemene btw-tarief wat daarbij hoort: 21 procent. Aan de andere kant, mogen ondernemers ook de reeds betaalde btw die zij nodig hebben om hun onderneming te voeren, terugvragen. Dit ‘wegstrepen’ gebeurt in de btw-aangifte die de meeste ondernemers een keer per kwartaal doen. Als ‘producent’ van zonnepanelen is het echter lastig om precies te berekenen hoeveel stroom je hebt verkocht aan je energieleverancier en daarom wordt er gerekend met een schatting van de hoeveelheid stroom die je kan opwekken met jouw installatie. Dit bedrag wordt het ‘forfait’ genoemd. Dit is een relatief klein bedrag vergeleken met de btw die je terug kan vragen, dus weinig om je zorgen over te maken.

Een stappenplan voor het terugvragen

Ben je particulier? Dan kun je stappenplan van Milieu Centraal bijvoorbeeld volgen.

BTW terugvragen voor zonnepanelen met dubbele functie

Let op! Zijn jouw zonnepanelen ook jouw dakbedekking? Dit zijn bijvoorbeeld moderne zonnepanelen in de vorm van dakpannen. Dan mag je in dat geval slechts een deel van de btw terugvragen. De zonnepanelen hebben in immers ook een dubbele functie. Er wordt daarom voor dit soort zonnepanelen met een ander forfait gerekend.

Ook hiervoor vind je op de website van Milieu Centraal vind je overzichtelijke tabellen met rekenvoorbeelden van verschillende aantallen zonnepanelen en het bijbehorende forfait.

Laatste tips

Tot slot een paar belangrijk tips om in het achterhoofd te houden. Binnen 6 maanden na afloop van het kalenderjaar waarin je de zonnepanelen hebt aangeschaft, moet je uiterlijk je aangifte hebben gedaan. Doe je dit niet, dan kun je een boete verwachten van de Belastingdienst, ook al heb je de KOR aangevraagd. Mocht je dus geen bericht en bevestiging hebben ontvangen (digitaal of via de post), probeer dan zelf zo snel mogelijk contact op te nemen met de Belastingdienst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *